Начин на приготвяне
Брашното се пресява и смесва със солта.
Млякото се затопля до хладкост и се слага в него маята и захарта. Захлупва се с чинийка и се изчаква около 5 минути, за да се активира.
След като бухне, бавно и постепенно се добавя брашно към течната смес и се разбърква с дървена лъжица, след което се преминава на месене с ръка. Меси се до гладко тесто, като се добавя брашно, ако е необходимо, но не се прекалява. По-добре да е леко лепкаво тестото за тази различна питка.
Намазва се със зехтин или олио, и се поставя в намазнена купа, след което се покрива с фолио и оставя за 2 часа.
Разточва се с точилка като правоъгълник. Маже се с маслото и се навива на руло. Реже се внимателно, но не докрай - на разстояние 2 см.
Поставя се в правоъгълна форма, покрива се с фолио и се оставя за още време, докато удвои обема си. Ако нямате време и искате да печете навитата питка на следващия ден, я сложете в хладилника до утрешния ден.
Като втаса тестото за питата преди печене, се маже с жълтък или с цяло яйце и се пече на 180°С до готовност пухкавата питка руло с масло.
Коментари