Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хлебчета»Хлебчета с извара и мащерка

Хлебчета с извара и мащерка

Росица ПетроваРосица Петрова
Гуру
8209k5k5k9
Хлебчета с извара и мащерка
Снимка: Росица Петрова
3 / 4
07/02/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
8
"Остава само да се насладите на тези хлебчета с извара и мащерка с вкусна домашна гозба. Добър апетит!"

Необходими Продукти

  • брашно от лимец - 250 г + 3 с.л. пълнозърнесто
  • сол - 1 ч.л. хималайска
  • прясно мляко - 130 мл нискомаслено
  • мая - 1/2 пакетче (около 4 г)
  • захар - 1 ч.л. тръстикова
  • извара - 100 г нискомаслена
  • яйца - 1 бр.
  • олио - 30 мл
  • мащерка - 1 ч.л. суха
  • за намазване
  • кисело мляко - 1 ч.л.
  • олио - 1 с.л.
  • пармезан - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Извадете изварата и яйцето от хладилника поне час, преди да започнете да приготвяте тези диетични хлебчета, те трябва да са със стайна температура.

Разтворете маята и захарта в леко затоплено прясно мляко. Оставете ги за 10 минути, покрити, докато маята се активира.

Разбийте яйцето и заделете 2 с.л. от него, които по-късно смесете с по лъжица кисело мляко и олио за намазване на лимецовите хлебчетата.

Сложете брашното (250 г) в купа и прибавете към него солта.

Разбъркайте и оформете кладенче, в което прибавете сместа с маята, изварата, яйцето, олиото и лъжица суха мащерка.

Първоначално бъркайте с лъжица, до образуването на топка тесто.

След това доомесете тестото с останалото брашно (3 с.л.).

Готовото лимецово тесто поставете в купа, покрийте с фолио за свежо съхранение и оставете да втаса за около час. Времето за втасване е ориентировъчно и зависи от температурата в помещението.

След като тестото е удвоило обема си, го разделете на 8-9 части. С намазани с олио ръце оформете малки топчета.

Наредете хлебчетата в тава, покрита с хартия за печене и оставете отново да втасат за още 30 минути.

През това време загрейте фурната на 180 °C.

Преди да сложите хлебчетата да се пекат, ги намажете със смес от яйце, кисело мляко и олио и поръсете с малко пармезан или семена по избор.

Готови са за около 20 минути, но ще познаете по апетитната препечена коричка и аромата на прясно изпечен хляб, който се носи в кухнята.

Остава само да се насладите на тези хлебчета с извара и мащерка с вкусна домашна гозба.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: