Начин на приготвяне
Към топлото мляко добавяме лимоновия сок и боята, разбъркваме и оставяме настрана.
В купа пресяваме брашното със какаото, содата и бакпулвера.
Разбиваме маслото със захарта и добавяме яйцата - едно по едно. След усвояване добавяме олиото, разбъркваме и започваме постепено да добавяме сухите съставки и млякото, като ги редуваме, на 3 пъти.
Получената смес печем в 18 см тава, в предварително загрята фурна на 180 градуса за 40-45 минути (зависи от фурната), без вентилатор.
След като изстине изпеченият блат, завиваме в стреч фолио и прибираме в хладилник.
За крема:
Загряваме 120 мл от сметаната и стопяваме шоколада в нея.
В купа разбиваме останалата сметана с маскарпонето и добавяме полуизстиналата смес от шоколада. Разбиваме за кратко и прибираме в хладилника, за да стегне добре.
Сглобяване на тортата:
Режем блата на 3 части и подреждаме, като редуваме блатовете и крема, по желание украсяваме тортата с шамфъстък, бонбони или ягоди.
Червеното кадифе с крем Маскарпоне и бял шоколад е готово.