Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Печена риба»Средиземноморска печена риба

Средиземноморска печена риба

Teodora CekovaTeodora Cekova
Новак
7691k
Средиземноморска печена риба1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • картофи - 3 бр.
  • лук - 2 глави, разполовени и нарязани на филийки
  • зехтин - 2 с.л.
  • чесън - 2 скилидки, счукан
  • риба - 700 г скумрия или лаврак
  • дафинов лист - 1 бр.
  • мащерка - 1 клонче
  • домати - 3 бр., нарязани
  • портокалов сок - 2 с.л.
  • бяло вино - 4 с.л. сухо
  • шафран - 1/2 ч.л. (залят с 4 с.л. вряща вода)
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сварeте картофите в подсолена вода за 15 минути. След това ги изцедете и ги оставете да изстинат. След като са достатъчно студени, ги обелете и ги нарежете на кръгчета.

Междувременно загрейте зехтина в дълбок тиган и изпържете вътре лука на средна температура за около 10 минути. Разбърквайте от време на време. Прибавете чесъна и продължете да готвите още няколко минути, докато омекнат и станат златисти.

Загрейте фурната на 190 градуса. Намазнете тавата и сипете половината от картофите. Покрийте с половината от лука и чесъна и овкусете със сол и черен пипер.

Отгоре наредете парчетата риба и поръсете с останалите подправки. Върху тях сложете доматите, нарязани на кръгчета и останалия лук. Завършете с втория пласт картофи.

Залейте с лимоновия сок, бялото вино и разтвора с шафран. Овкусете със сол и черен пипер. Залейте с още малко зехтин и печете ястието за около 30 минути докато картофите омекнат и рибата се изпече.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: