Начин на приготвяне
Жълтъците се отделят от белтъците и 4 жълтъка се разбиват със захарта. Добавя се лимоновата кора, разтопеното масло, затопленото мляко.
От маслото се оставят 2 супени лъжици. Добавят се солта, нарязаните орехови ядки и всичко се смесва. Добавя се содата, гасена с оцет. Сините сливи се нарязват на ситно.
В тиган се слага останалото масло и стафидите и се нагряват на бавен огън за 5 минути. Смесват се сливите и стафидите, добавя се мармаладът и 500 грама брашно и всичко се разбърква.
Белтъците се разбиват на сняг. Останалото брашно се смесва с тестото и с яйчената смес и внимателно се добавят разбитите белтъци.
В намазана с мазнина тава се излива тестото и се изравнява повърхността. Намазва се с разбития с 1 супена лъжица вода жълтък. Поръсва се със захар и се украсява с половинките орехи. Пече се 40 минути на 180 градуса.
Може да поднесете сладкиша със сладолед или залят с шоколадов или плодов сироп.