Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Грузински орехов сладкиш

Грузински орехов сладкиш

Нина НордНина Норд
Джедай
306268
Грузински орехов сладкиш2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
105 мин.
Порции
10

Необходими Продукти

  • брашно - 800 г
  • яйца - 5 бр.
  • лимонова кора - 1 ч.л. настъргана
  • орехи - 2 ч.ч. (ситно нарязани) + 10 бр. (цели)
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • масло - 1 ч.ч. (разтопено)
  • стафиди - 100 г
  • сини сливи - 100 г сушени (без костилки)
  • мармалад - 2 с.л. по избор
  • сол - 1 щипка
  • оцет - 1 с.л.
  • сода - 1/2 ч.л.
  • захар - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Жълтъците се отделят от белтъците и 4 жълтъка се разбиват със захарта. Добавя се лимоновата кора, разтопеното масло, затопленото мляко.

От маслото се оставят 2 супени лъжици. Добавят се солта, нарязаните орехови ядки и всичко се смесва. Добавя се содата, гасена с оцет. Сините сливи се нарязват на ситно.

В тиган се слага останалото масло и стафидите и се нагряват на бавен огън за 5 минути. Смесват се сливите и стафидите, добавя се мармаладът и 500 грама брашно и всичко се разбърква.

Белтъците се разбиват на сняг. Останалото брашно се смесва с тестото и с яйчената смес и внимателно се добавят разбитите белтъци.

В намазана с мазнина тава се излива тестото и се изравнява повърхността. Намазва се с разбития с 1 супена лъжица вода жълтък. Поръсва се със захар и се украсява с половинките орехи. Пече се 40 минути на 180 градуса.

Може да поднесете сладкиша със сладолед или залят с шоколадов или плодов сироп.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.7
50
42
31
20
10
Дай твоята оценка: