Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Рогчета»Рогчета с извара и песто

Рогчета с извара и песто

Росица ПетроваРосица Петрова
Гуру
8209k5k5k9
Рогчета с извара и песто
Снимка: Росица Петрова
2 / 11
14/03/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Невероятно вкусни и майсторски рогчета с извара и песто! ПО-добре е да имате от тях под ръка, когато идете на пикник или на път"

Необходими Продукти

  • брашно от лимец - 200 г пълнозърнесто
  • пшенично брашно - 150 г
  • прясно мляко - 200 мл
  • мая - 14 г (1/3 от кубче)
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • олио - 1 с.л.
  • плънка
  • извара - 100 г
  • песто - 2 с.л. пълни
  • маслини - 50 г
  • сол
  • черен пипер
  • за намазване
  • яйца - 1 жълтък
  • прясно мляко - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте двата вида брашно и добавете солта. Може да направите рогчетата и само с бяло пшенично брашно.

Разтворете маята и захарта в леко затоплено прясно мляко. Покрийте съда и изчакайте 10 минути маята да се активира.

След това я прибавете към брашното заедно с киселото мляко и лъжица олио.

От посочените продукти замесете меко тесто, което сложете в купа и покрийте със стреч фолио.

Изчакайте 40-50 минути тестото да втаса и да удвои обема си.

През това време си пригответе плънката за домашните рогчета.

Обезкостете маслините и ги нарежете на ситно.

Аз приготвих и домашно песто, като блендирах пресни листа босилек, предварително измити и подсушени, малко орехи, скилидка чесън, малко зехтин и сока на 1/3 лимон. Накрая прибавих и малко настъргано Грана Падано.

Разбира се, вие може да използвате и готово песто.

Смесете изварата, босилековото песто, наситнените маслини и разбъркайте. Прибавете сол и черен пипер на вкус.

Следващия път, когато приготвям тези рогчета, ще прибавя към плънката и няколко сушени домати, нарязани на ситно.

Щом тестото с лимец удвои обема си, го разделете на 8 равни части.

Всяка от тях оформете на топче и наредете върху набрашнена повърхност.

Разточете ги на тънко и сложете по лъжица от плънката, след което навийте на руло.

Наредете рогчетата в тава, покрита с хартия за печене, на разстояние едно от друго, и ги оставете да втасат за още 20 минути.

След това смесете 1 жълтък с лъжица прясно мляко, разбъркайте и с тази смес намажете рогчетата.

По желание поръсете със семена, след което сложете да се пекат в загрята фурна на 180 °C за около 20 минути до златисто.

Чудесни рогчета с извара и песто, подходящи за всяка трапеза.

Бон Апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Зори
Зори
Рогчетата изглеждат вкусни! Какво е пестото?
15.03.2023 11:48
1
1
Покажи всички подкоментари