Начин на приготвяне
Измийте цвеклото, увийте го в алуминиево фолио и изпечете във фурната при 190 °C, докато стане готово (времето зависи от размера на цвеклото).
Охладете, обелете и настържете на ситно ренде.
Ако използвате варено цвекло, тогава, след като го настържете, трябва да отцедите добре сока.
Лука нарежете на ситно и запържете за една минута в олиото. В Пхали обикновено се използва пресен лук, но този метод ви позволява да премахнете миризмата на лука от ястието.
Смелете орехите, лука, чесъна, винения оцет (можете да го замените с лимонов сок) и подправките до хомогенна смес с помощта на блендер.
Можете да добавите няколко стръка пресен кориандър.
Прибавете цвеклото и смелете още малко.
Охладете получената маса в хладилника за около 30 минути.
Оформете топчета с диаметър 5-6 см и ги украсете.
От това количество се получават 10-12 бр. от това предястие с цвекло.