Начин на приготвяне
Копривата се изчиства и измива. Сварява се в литър вода.
Пасира се, едно време баба ми ползваше джуруляк, дървеният прародител на пасатора, затова и това ястие се нарича джуркана коприва с яйце. Добавяме сол и черен пипер.
В дълбок съд се загряват две лъжици олио и в тях се задушава предварително измитите и нарязани лук и чесън. Към задушения лук се прибавя копривата.
Кипва се и се слага постепенно и при непрекъснато бъркане около чаша царевично брашно, следете си гъстотата, брашното може да варира.
Варим при непрекъснато бъркане около десет минути, да не е сурово брашното.
Готовата основа пасирам, ако има бучки ще изчезнат.
Сервирам кашата от коприва с по едно яйце на порция, направено на очи на тиган, и заливам с олио с червен пипер - загрява се олиото, слагам пипера и веднага дърпам от котлона. Добавям и малко сирене.
Всичко това е много добра комбинация, но е по желание, много вкусна каша е и без добавките, само с препечена филийка.