Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Каши»Джуркана коприва с яйце

Джуркана коприва с яйце

ЛюдмилаЛюдмила
Иноватор
5116k1k2k5
Джуркана коприва с яйце
Снимка: Людмила
1 / 6
26/03/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
40 мин.
Порции
2
"Ястие, което задължително трябва да си похапнете през пролетните месеци - вкусно и полезно"

Необходими Продукти

  • коприва - 2 двойни шепи
  • пресен лук - 1 стрък
  • пресен чесън - 1 стрък
  • джоджен
  • царевично брашно - 1 чаша
  • сол
  • олио - 4 с.л.
  • яйца - по желание
  • сирене - по желание
  • червен пипер
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Копривата се изчиства и измива. Сварява се в литър вода.

Пасира се, едно време баба ми ползваше джуруляк, дървеният прародител на пасатора, затова и това ястие се нарича джуркана коприва с яйце. Добавяме сол и черен пипер.

В дълбок съд се загряват две лъжици олио и в тях се задушава предварително измитите и нарязани лук и чесън. Към задушения лук се прибавя копривата.

Кипва се и се слага постепенно и при непрекъснато бъркане около чаша царевично брашно, следете си гъстотата, брашното може да варира.

Варим при непрекъснато бъркане около десет минути, да не е сурово брашното.

Готовата основа пасирам, ако има бучки ще изчезнат.

Сервирам кашата от коприва с по едно яйце на порция, направено на очи на тиган, и заливам с олио с червен пипер - загрява се олиото, слагам пипера и веднага дърпам от котлона. Добавям и малко сирене.

Всичко това е много добра комбинация, но е по желание, много вкусна каша е и без добавките, само с препечена филийка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: