Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с яйца»Тортия»Тортия от карфиол

Тортия от карфиол

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Тортия от карфиол
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Сервирайте тортията от карфиол с гарнитура от салата или като мезенце, нарязана на хапки. Също така може да я поднесете с пържолки или печени наденички или дори в сандвич"

Необходими Продукти

  • карфиол - 385 до 400 г
  • яйца - 4 бр. XL или 5 бр. L
  • чесън - 3 скилидки
  • зехтин - 25 мл. + 2 с.л. (или общо около 4 с.л.)
  • сол - 1/2 ч.л. + 1/2 ч.л. за варенето на карфиола
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разделете карфиола на розички и го сварете в подсолена вода за 15-18 или докато омекне леко, без да е прекалено сварен на каша.

Отцедете го и оставете в цедката да поизстине.

Ако имате възможност, може да го направите на пара, така със сигурност няма да се напои с излишна вода.

Накълцайте карфиола на дребни парченца. Обелете и накълцайте на ситно скилидките чесън. Запържете ги в зехтина, да пуснат аромата си, без да покафеняват. Прехвърлете в купа, изчакайте леко да изстине чесънът и чукнете яйцата. Разбийте с телена бъркалка и накрая смесете със наситнения карфиол и сол на вкус. Разбъркайте добре.

Загрейте едновременно два малки тигана на умерен към силен огън. При мен са един с диаметър 22 см в горната част и 16 см дъното, а другият е малко по-малък. Може да направите и в един по-голям тиган цялото количество наведнъж. Както си прецените.

Сипете сместа за тортията и заравнете.

Намалете огъня на по-слаб и след 3-4 минути проверете отдолу, като повдигнете с шпатула. Ако е хванала златист загар, тортията готова за обръщане.

Сложете чиния върху тигана (с по- голям диаметър) и обърнете с ловко и бързо движение. После приплъзнете обратно в тигана, увеличете малко огъня и печете за кратко и от другата страна.

Важно е отвътре тортията да остане мека и сочна, затова ако оставим да се готви на бавен огън ще се втвърди и макар да е по-лесна за обръщане, то няма да е толкова пухкава и вкусна.

Сервирайте тортията от карфиол с гарнитура от салата или като мезенце, нарязана на хапки. Също така може да я поднесете с пържолки или печени наденички или дори в сандвич.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: