Начин на приготвяне
Разделете карфиола на розички и го сварете в подсолена вода за 15-18 или докато омекне леко, без да е прекалено сварен на каша.
Отцедете го и оставете в цедката да поизстине.
Ако имате възможност, може да го направите на пара, така със сигурност няма да се напои с излишна вода.
Накълцайте карфиола на дребни парченца. Обелете и накълцайте на ситно скилидките чесън. Запържете ги в зехтина, да пуснат аромата си, без да покафеняват. Прехвърлете в купа, изчакайте леко да изстине чесънът и чукнете яйцата. Разбийте с телена бъркалка и накрая смесете със наситнения карфиол и сол на вкус. Разбъркайте добре.
Загрейте едновременно два малки тигана на умерен към силен огън. При мен са един с диаметър 22 см в горната част и 16 см дъното, а другият е малко по-малък. Може да направите и в един по-голям тиган цялото количество наведнъж. Както си прецените.
Сипете сместа за тортията и заравнете.
Намалете огъня на по-слаб и след 3-4 минути проверете отдолу, като повдигнете с шпатула. Ако е хванала златист загар, тортията готова за обръщане.
Сложете чиния върху тигана (с по- голям диаметър) и обърнете с ловко и бързо движение. После приплъзнете обратно в тигана, увеличете малко огъня и печете за кратко и от другата страна.
Важно е отвътре тортията да остане мека и сочна, затова ако оставим да се готви на бавен огън ще се втвърди и макар да е по-лесна за обръщане, то няма да е толкова пухкава и вкусна.
Сервирайте тортията от карфиол с гарнитура от салата или като мезенце, нарязана на хапки. Също така може да я поднесете с пържолки или печени наденички или дори в сандвич.
Добър апетит!