Начин на приготвяне
Обелете белите аспержи с фина белачка за зеленчуци. Премахнете жилестата част в основата и нарежете на парчета по 2-3 см.
Заделете връхчетата, а останалите части сложете, да се сварят във вода с лъжичка сол и лъжичка захар. Варете ги около 10-15 минути, без да позволявате да станат много меки до степен да се разпадат. След като са готови, ги отцедете от водата и запазете бульона.
Почистете и зелените аспержи и ги нарежете на същите по дължина пръчици. Оставете у тях настрана за момента.
Накълцайте пресните лук и чесън и ги сложете да се запържват със зехтина в касерола. Когато леко омекнат, посолете и сложете зелените аспержи и половината магданоз, а след минута-две - и бекона, нарязан на лентички (къси). Бъркайте, докато беконът промени цвета си и пусне аромат.
Тогава сипете брашното и го запържете при непрестанно бъркане.
Налейте около 800 мл бульон от варенето на белите аспержи и гответе до получаване на кремообразен сос. Може да регулирате гъстотата на соса по ваш вкус.
Добавете щипка черен пипер, щедра щипка сушени зеленчуци и връхчетата на белите аспержи. Гответе, докато омекнат, което става сравнително бързо. Накрая сложете към ястието с аспержи и останалия магданоз.
Сервирайте селската манджа с препечени филийки и хапвайте аспержи с бекон в кремообразен сос с настроение и наслада.
Добър апетит!