Начин на приготвяне
Днес реших да пробвам рецептата на Валя Ангелова за козунак по стара рецепта, чудесна е!
Всичките продукти трябва да бъдат на стайна температура.
Замесва се постандартния начин - първо се разтваря маята в част от прясното мляко, което сте затоплили, заедно със захар и щипка брашно.
След като шупне, се добавя към пресятото брашно и с останалите продукти се замесва тесто.
Когато се замесва тестото за козунака, не се слага цялата мазнина. Слага се само 2 с.л. от двете мазнини.
Когато се замеси, се оставя 20 минути да си почине, след това се слага останалата мазнина, като се слага по малко и се меси, като разтягате в една посока.
Аз лично го месих 20 минути до изчерпване на мазнината.
Тестото става меко и еластично. Оставяме го да се удвои.
При мен беше 1 час. Оформяте по ваше желание домашният козунак.
Маже се с белтък и посипвате със захар.
Пече се на 160°C до готовност козунакът по стара рецепта със свинска мас.