Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Козунак»Козуначени мъфини с мая

Козуначени мъфини с мая

ВалерияВалерия
Мастър Шеф
2474k6431
Козуначени мъфини с мая
Снимка: Валерия
4 / 6с Видео
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
69 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
109 мин.
Порции
14
"Козуначени мъфини с мая и лимонов вкус за светли празници."

Необходими Продукти

  • яйца - 3 броя
  • белтъци - 1 бр. за намазване
  • краве масло - 100 мл. разтопено /50 мл. в началото и 50 мл при месенето/
  • лимонова кора - от 1 лимон, настъргана
  • течна ванилия - 1 ч.л.
  • захар - 150 г
  • трапезен подсладител - 2 с.л. / по желание/
  • брашно - 600 г, на София мел за баница
  • прясно мляко - 150 мл топло
  • прясна мая - 21 г / 1/2 кубче/
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа поставете 1 с.л. захар, 1 с.л. брашно и маята. Добавете млякото и разбийте леко. Затворете купата или покрийте с кърпа. Оставете да шупне маята.

В друга купа добавете яйцата, захарта, ванилията, 50 мл разтопено масло и подсладителя. Разбийте с бъркалка.

В подходящ съд пресейте 550 г брашно. Останалите 50 г ще ги добавите после. Към брашното добавете шупналата мая и яйчената смес. Добавете и настърганата кора на един лимон. Объркайте с шпатула. След това добавете другите 50 г брашно. Прехвърлете тестото на плота и го замесете.

Следва много важна стъпка. Трябва да добавите в тестото още 50 мл. разтопено краве масло. Разстилате тестото, мажете и захлупвате няколко пъти. Премесвате. Така, докато се усвои мазнината. Добавете маслото на 4-5 пъти.

Готовото тесто слагате в купа или съд. Затваряте с капак или завивате плътно с нещо. В по-голям съд или тава наливате топла вода и поставете козуначеното тесто вътре. Оставяте да втаса. Ако водата изстине, я сменете. Тестото е готово за около 50 минути.

Иваждате втаслото тесто и го премесвате. От тестото си късам по около 80 г. Предварително си накъсвам цялото тесто, за да не се бавя после.

Вземате тестото и започвате да разстилате с ръце. Трябва да оформите дълъг и тесен правоъгълник. Поставяте плънката по дължина. Плънката за козунака може да е всякаква - шоколад, стафиди, локум. Завивате краищата и оформяте дълъг фитил.

След това го разделяте на две. Всяка част я ускуквате. После събирате горните краища на двата фитила и ги сплитате. След това завиване на тестено охлювче, като единият край го подпъхвате отдолу.

Мини козуначетата поставете в предварително намазани с масло купички. Може да ползвате всякакви купички за крем карамел.

Купичките оставете да втасат някъде на топло и завити с кърпа. Аз отварям фурната и я включвам на слабо. Купичките нареждам на вратата на фурната и ги покривам с кърпа. Оставям ги да втасат.

Преди да сложа козуначените мъфини във фурната, ги намазвам с белтък и поръсвам със захар. Нареждам купичките в тава, защото ми е по-лесно поставянето във фурната и ваденето. Пека козуначените мъфини с мая на 160 градуса до готовност. Моята фурна е газова, преценете за вашата.

Източник: Вкусни рецепти с Валерия

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: