Начин на приготвяне
Предлагам ви лесна, бърза и много вкусна рецепта за скариди.
За нея е важно те да са много голям размер, така наречения калибър 16-20. Тъй като такъв размер е трудно да се намерят пресни или охладени, купувам ги замразени и ги оставям да се размразят задължително в хладилник, а не на стайна температура.
Обелвам скаридите, като запазвам обелките и главите за бульон за рибена супа или паея. Ако няма да готвите скоро такова нещо, просто си ги замразете, но не ги изхвърляйте.
Почистете скаридите от вените. При големите е задължително.
Мариновайте морските дарове в 4 лъжици зехтин, лимонов сок, соев сос и двете лъжички прясно настърган корен от джинджифил.
Оставете за 15 минути в хладилник, като през това време почистете и накълцайте пресния чесън.
Загрейте широк тиган с лъжица зехтин на силен огън. Сложете в зехтина фини шайби от джинджифил и подредете скаридите на разстояние, като ги изваждате от маринатата.
Запечете от всяка страна до хубав загар. Това става много бързо, не се притеснявайте, че ще останат сурови. Не гответе дълго морските дарове, за да останат сочни и крехки.
Подредете в две плата, поръсете с пресния чесън и поднесете джинджифиловите скариди.
Вкусотия!