Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други десерти»Беларуски дзяд - пай със сушени плодове

Беларуски дзяд - пай със сушени плодове

Нина НордНина Норд
Джедай
306268
Беларуски дзяд - пай със сушени плодове2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
105 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 300 мл
  • брашно - 700 г
  • мая - 20 г
  • захар - 200 г
  • масло - 125 г
  • яйца - 4 бр. (само жълтъци)
  • лимонтузу - ¼ ч.л.
  • сол - 1 щипка
  • сладко от ягоди - 300 г
  • стафиди - 50 г
  • фурми - 50 г
  • смокини - 50 г сушени
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Малко от млякото се смесва с маята и малко от захарта, добавя се 1 супена лъжица брашно и се оставя да шупне. Добавя се в брашното, добавят се три жълтъка, разтопеното масло, захарта, лимонтузуту и солта и се замесва тесто.

Оставя се за 40 минути на топло да втаса. Разделя се на две части и всяка се разточва. Едната кора се слага в тава, намазана с мазнина, и отгоре се слага сладкото от ягоди, смесено със стафидите и нарязаните фурми и сушени смокини.

Покрива се с втората част от тестото, защипват се краищата и се намазва с разбит жълтък. Пече се около час на 170 градуса. Сервира се охладен.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: