Свинско със зеле

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
1k7k32
Свинско със зеле1 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
80 мин.
Общо
110 мин.
Порции
6
"Рецептата за свинско с кисело зеле се приготвя почти от всяка българска домакиня с малки вариации, през зимните месеци, когато във българска къща има по каца с кисело зеле. Затова не можем да не ви споделим тази класическа българска рецепта"

Необходими Продукти

  • свинско месо - 700 - 800 г
  • зеле - 1 прясна зелка
  • лук - 1 глава
  • моркови - 1 бр.
  • домати - 2 бр.
  • червен пипер - 3 ч.л.
  • сол
  • черен пипер
  • чубрица
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Месото се нарязва на парчета.

Зелето се нарязва на ситно и се претрива със сол, като се внимава да не се пресоли.

Лукът и морковът се режат на ситно.

Месото се изпържва в загрята мазнина. Към него се прибавят лукът и морковът.

Като се задушат, се слага червеният пипер, разбърква се и се изсипва зелето.

Налива се около 1 ч.ч. вода и зелето с месо се оставя на слаб огън, като от време на време се разбърква леко, като се внимава да не се разкашка зелето.

Доматите се настъргват и се прибавят към ястието, когато вече и зелето, и месото са готови. Добавят се и подправките.

Свинско със зеле се оставя да ври, докато остане на мазнина.

Любимата селска гозба се поръсва с магданоз.

Ако рецептата ти харесва, опитай непременно и другите ни изпитани рецепти за свинско със зеле или свинско с кисело зеле.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.3
532
47
39
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Нарязвам си киселото зеле като добавям червен и черен пипер на зърна и обезкостено джоланче с малко осмянка нарязани на хапки и в купата на къра под налягане за 50 Мин.За мен другото е конпромис.
15.03.2024 07:15
Анонимен
Анонимен
Свинско със кисело зеле,, коледно зеле,, 1 кг врат нарязан по на едричко ако ви се не види може и повечко Сена рязва и малко сланина или тлъсто месец слага се заедно леко се запържва до загар, слет това се слага зелето и то да се запържиш само да поеме мазнината може да сипете повечко олио зелето обича мазнина доливатес вода толкова вода, че зелето да потъне добре,, като поври половин час се слагат 1 голяма глава чесън дафинов лист чубрица сминдух малко джоджен леко промешаиипрецени за вода да долееш натих огън като стане готово или остане на мзнинка отгоре сложете червеният и черният пипер обезателно печена чушкапо желание оште 10 ми нути по капак исканата с червеното винце, а на края здраве му кажи.
16.12.2023 21:59
1
1
Анонимен
Анонимен
Стига с тая чубрица, бе! Зеле с чубрица! Някои хора си мислят, че, като нахакат чубрица на всяка манджа, и тя става особено "българска"!
09.06.2023 11:48
7
никнай
никнай
Перфрктно. Ако се остави чубрицата и се замени с дафинов лист цена няма да има.

За любителите на по-киселичкото - пролетно време към прясното зеле баба ми слагаше зелени кисели джанки - ама истенски киселяци ....
26.02.2016 22:57
7
Мария Детева
Мария Детева
може да добавите и една или две люти чушки, - хубаво е да се запече леко ястието във фурната за 20-тина минути, ако може в глинен гювеч вкуса му става невероятен...
10.12.2015 18:12
4
вкусно
вкусно
Извинете, но какво трябва да е свинското месо? Продават едно т.нар. "за готвене", с него ще стане ли, понеже ми се стори някак си жилаво. Новак съм в кухнята и за това задавам подобни въпроси.Благодаря!
30.01.2014 16:55
4
2
Покажи всички подкоментари
цветито
цветито
Аз добавих и лимонтузо , и така вкуса стана по приятен.
12.10.2013 06:49
3
Невена
Невена
@Стефко никъде не пише, нищо за кисело зеле...
03.07.2013 11:39
9
1
Стефко
Стефко
Домати на кисело зеле не се слагат !
03.02.2013 18:00
9
4
мюмюн
мюмюн
напрао вдигам прахуляк
07.01.2013 16:24
1
1
аноним
аноним
ммм, става перфектно
09.11.2012 20:00
1
Биби
Биби
Аз добавих чесън и копър, превъзходно е!!!:)
27.09.2012 13:26
3
3
Боби
Боби
Супер е! 4-5мин. котлона на макс с месото, 2-3 минути на половина с лука и морковките, и 15-20мин на 1 като задуших с зеленцето, разбърках 3-4 пъти.. стана приказка!
14.09.2012 00:26
2
2
Боги
Боги
припегючено ощи по хубажо
20.01.2012 15:00
1
ГГ
ГГ
Попитали радио Ереван кое е основното ястие на българина. Радиото без да се замисля отговорило:Свинско със зеле!. На другата вечер уточнило: 5 % от българите ядат свинското, останалите 95 % само зелето.
31.10.2011 11:44
3
2
Гого
Гого
За пръв път го правя така и мисля, че ще им хареса на нашите.
28.10.2011 11:48
1
inka
inka
Най-вкусното зелце.
01.10.2011 18:51
2
TSVETA
TSVETA
Колко време трябва за да стане зелето ?
25.08.2011 16:59
1
HuHo
HuHo
Стана "да си изядеш пръстите". :D
17.08.2011 11:11
1
1
Ina
Ina
Огладнях.
05.07.2011 19:27
1