Начин на приготвяне
Лукът се нарязва на дребно и запържва в сгорещена мазнина. Когато омекне, се прибавят счуканите скилидки чесън, а малко след това и каймата.
Бърка се, докато каймата побелее и стане на трохи.
Прибавя се нарязаният домат и доматеното пюре.
Сосът се овкусява със сол, черен пипер, босилек и риган. Готви се още около пет минути и се дръпва от котлона.
Белият сос се приготвя, като в тенджерка се запържва брашното в сгорещеното масло със зехтин.
Пържи се около минута, добавя се прясното мляко, сол, индийско орехче и черният пипер. Сосът се готви на слаб котлон, докато се сгъсти.
Макароните се сваряват в подсолена вряща вода. Варят се около седем минути, прецеждат се и се прехвърлят в намазнена тава.
Към тях се прибавят запържената кайма и всичко се залива с белия сос. Отгоре макароните с кайма се поръсват с настърган кашкавал.
Слагат се да се пекат във фурна на 180 °C за половин час най-вкусните макарони с кайма на фурна.