Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Кюфтета»Кюфтенца със сметаново-гъбен сос

Кюфтенца със сметаново-гъбен сос

Кюфтенца със сметаново-гъбен сос
Снимка: Теодора Мещерова
1 / 6
10/05/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10
"Кюфтенца със сметаново-гъбен сос направо от менюто на Балкантурист"

Необходими Продукти

  • За кюфтетата
  • кайма - 1 кг / свинска/
  • зелен лук - 1/2 връзка / зелената част/
  • стар лук - 1 глава
  • магданоз - 1 връзка
  • галета - 50 г
  • хляб - 1 крайче
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • кимион - щипка
  • червен пипер - 2 ч.л.
  • чубрица - 2 ч.л.
  • За соса
  • готварска сметана - 500 мл
  • консервирани гъби - 1 бурканче /160 г/
  • зелен лук - 1 връзка
  • стар лук - 1 глава
  • чесън - 3 скилидки
  • сол - на вкус
  • чубрица - 2 ч.л.
  • черен пипер - на вкус
  • Още
  • олио - 50 мл
  • протеин - 1 с.л. за сгъстяване /или брашно/
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Каймата се слага в купа. Перата зелен лук се измиват, нарязват се на ситно и се добавят към каймата.

Магданозът се измива, наситнява се и се добавя към каймата. Старият лук се обелва и се реже на ситно. И той се добавя към каймата.

Добавят се подправките, галетата и напоеното с вода крайче хляб.

Всичко се обърква много добре и каймата се оставя за малко да почине.

През това време зеленият лук за соса се почиства, измива се и се нарязва на ситно. Чесънът се обелва и се реже на ситно.

Старият лук се бели и също се нарязва на ситно.

В дълбок тиган се слага олиото и се оставя да се сгорещи. През това време от каймата се оформят кюфтенца и се подреждат в поднос. При мен излязоха около 30 бр.

След като олиото се е сгорещило, в него се запечатват кюфтетата от всички страни, след което се изваждат. В същия тиган, за да използваме остатъците от каймата и да придадем още по-богат вкус на соса, запържваме зеления лук, стария лук и чесъна.

След това добавяме отцедените консервирани гъби и оставяме за кратко да се задушат. След това се добавя сметаната, малко вода и подправките.

Когато сосът заври, кюфтетата се слагат в него и се готвят до готовност.

Ако гъбеният сос ви се струва твърде рядък, го сгъстете с протеин или брашно. Кюфтенца със сметаново-гъбен сос се поднасят топли.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: