Начин на приготвяне
Каймата се слага в купа. Перата зелен лук се измиват, нарязват се на ситно и се добавят към каймата.
Магданозът се измива, наситнява се и се добавя към каймата. Старият лук се обелва и се реже на ситно. И той се добавя към каймата.
Добавят се подправките, галетата и напоеното с вода крайче хляб.
Всичко се обърква много добре и каймата се оставя за малко да почине.
През това време зеленият лук за соса се почиства, измива се и се нарязва на ситно. Чесънът се обелва и се реже на ситно.
Старият лук се бели и също се нарязва на ситно.
В дълбок тиган се слага олиото и се оставя да се сгорещи. През това време от каймата се оформят кюфтенца и се подреждат в поднос. При мен излязоха около 30 бр.
След като олиото се е сгорещило, в него се запечатват кюфтетата от всички страни, след което се изваждат. В същия тиган, за да използваме остатъците от каймата и да придадем още по-богат вкус на соса, запържваме зеления лук, стария лук и чесъна.
След това добавяме отцедените консервирани гъби и оставяме за кратко да се задушат. След това се добавя сметаната, малко вода и подправките.
Когато сосът заври, кюфтетата се слагат в него и се готвят до готовност.
Ако гъбеният сос ви се струва твърде рядък, го сгъстете с протеин или брашно. Кюфтенца със сметаново-гъбен сос се поднасят топли.
Да ви е сладко!