Начин на приготвяне
Рибата се почиства и измива, като главите се премахват.
Всяко риба се нарязва на три части и се слагат в тава.
Рибата скумрия се посолява от всички страни много добре.
Лимоните се изцеждат.
С лимоновия сок се заливат парчетата риба и се оставят в хладилник за 1 час.
Морковите се измиват, обелват и настъргват на ренде.
Лукът се почиства, измива и нарязва на ситно.
Морковите и лукът се слагат в уок тиган.
Прибавя се олиото и се запържват за 10 мин.
Доматите се измиват и нарязват на кубчета, след което се прибавят към морковите, след като са се запържили.
Разбърква се и се задуша 10 мин, след което се прибавя размитото в студена вода брашно.
Сосът се вари 5 мин., след което се отстранява от огъня и се пасира.
Рибата се изважда от хладилника и се прехвърля в друга тава с капак без лимоновия сок. Залива се със соса.
Пече се скумрията под капак 30 мин в предварително загрята фурна на 220 °C.