Начин на приготвяне
Скумрията се почиства от вътрешностите, измива се и разрязва по цялата дължина, вади се гръбнакът.
Поръсва се със сол, черен пипер и се оставя в чиния.
Почиства се лук и чесън, лукът се нарязва на парчета, може и на полумесеци.
В тиган се загрява олио, запържваме лук с щипка сол, да омекне.
Консерва домати се пасира и сипва в тигана. Добавя се дафинов лист, сол, захар, скилидки чесън.
Прехвърля се в тава 26 см, отгоре се нарежда парчета скумрия, поръсваме риган и се покрива с фолио.
Печем скумрията в загрята фурна на 180°C с вентилатор до готовност около 30-35 минути, след, което се маха фолиото и се връща във фурната за още 5 минути плакията.
Скумрията плакия с доматен сос се сервира поръсена с магданоз и лимон.
Коментари