Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Италианска торта Капрезе

Италианска торта Капрезе

marcheva14marcheva14
Мастър Шеф
1k9k3k6k1
Италианска торта Капрезе
Снимка: marcheva14
1 / 3
06/06/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8
"Торта Капрезе Тorta Caprese - бадемово-шоколадов разкош, който се приготвя само с няколко съставки"

Необходими Продукти

  • масло - 125 г
  • шоколад - 125 г висококачествен 70% какао
  • захар - 125 г кристална
  • кремотартар - 1/2 ч.л.*
  • бадемово брашно - 125 г
  • яйца - 3 бр. L разделени на жълтъци и белтъци
  • пудра захар - за поръска
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тази торта Капрезе (Тorta Caprese) маслото заедно с шоколада се разтопяват на водна баня. Остава се настрана.

В купа с миксер на висока скорост се разбиват белтъците с 1 с.л. захар от общата и половин лъжичка кремотартар (той държи белтъците много стегнати) до плътен сняг. Оставят се настрана.

В купа с миксер се разбиват жълтъците и останалата захар до много пухкава и светла смес, за около 5 - 7 минути. Добре е при вдигане на бъркалките на миксера сместа да може да рисуват цифра.

Към охладения шоколад на три пъти се прибавя бадемовото брашно при разбъркване с шпатула. Прибавя се към жълтъците и се смесва с миксер на бавна скорост.

Внимателно чрез разбъркване на три пъти се прибавят белтъците, като се разбърква с шпатула от долу нагоре, за да е спадне обемът на сместа.

Цялата смес се изсипва във форма с d 20 см, покрита с хартия за печене.

Пече се на 155 - 160 °C с вентилатор за около 40 минути или до суха клечка поставена по средата на бадемовия сладкиш.

След като се извади от фурната, се оставя да се охлади в самата форма и след това се освобождава рингът шоколадовата торта.

Обръща се и се посипва с малко пудра захар за разкош този невероятен шоколадов сладкиш.

*Винаги когато разбивам белтъци, добавям кремотартар, той ги държи стегнати и много плътни, купувам го от сладкарските консумативи. Това е суха винена киселина, би могло да се замени с няколко капки лимон.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Зорница Христова Михова
Зорница Христова Михова
Чудесна е
06.06.2023 18:39
1