Начин на приготвяне
За тази торта Капрезе (Тorta Caprese) маслото заедно с шоколада се разтопяват на водна баня. Остава се настрана.
В купа с миксер на висока скорост се разбиват белтъците с 1 с.л. захар от общата и половин лъжичка кремотартар (той държи белтъците много стегнати) до плътен сняг. Оставят се настрана.
В купа с миксер се разбиват жълтъците и останалата захар до много пухкава и светла смес, за около 5 - 7 минути. Добре е при вдигане на бъркалките на миксера сместа да може да рисуват цифра.
Към охладения шоколад на три пъти се прибавя бадемовото брашно при разбъркване с шпатула. Прибавя се към жълтъците и се смесва с миксер на бавна скорост.
Внимателно чрез разбъркване на три пъти се прибавят белтъците, като се разбърква с шпатула от долу нагоре, за да е спадне обемът на сместа.
Цялата смес се изсипва във форма с d 20 см, покрита с хартия за печене.
Пече се на 155 - 160 °C с вентилатор за около 40 минути или до суха клечка поставена по средата на бадемовия сладкиш.
След като се извади от фурната, се оставя да се охлади в самата форма и след това се освобождава рингът шоколадовата торта.
Обръща се и се посипва с малко пудра захар за разкош този невероятен шоколадов сладкиш.
*Винаги когато разбивам белтъци, добавям кремотартар, той ги държи стегнати и много плътни, купувам го от сладкарските консумативи. Това е суха винена киселина, би могло да се замени с няколко капки лимон.
Коментари