Начин на приготвяне
След като смеси сме почистели лютите чушки ги поставяме в подходяща по големина тенджера.
Наливаме водата и 100 мл от ябълковия оцет.
Захлупваме тенджерата с капака и я поставяме на котлона за заври.
Когато започне варенето, намаляваме котлона и оставяме да къкри 20 минути.
През това време си почистваме чесъна и го нарязваме на ситно.
Него ги поставяме, когато чушките вече са вряли 20 минути на котлона и сме ги отстранили.
Пасираме сместа.
Аз прекарах през цедката за по-голяма финност.
Към тази гореща смес за чили сос прибавяме останалите 50 мл оцет, захарта и солта.
Разбъркваме хубаво така, че захарта се стопи и след това връщаме на котлона.
Продължаваме да варим соса на умерен огън а това продължава около 20 минути.
Когато се сгъсти толкова колкото желаеме, добавяме лимонената киселина и вареме още една минута.
Този вид сос, аз наливам докато е още топъл, в предварително затоплени бутилки или бурканчета.
Затваряме веднага с капачки и обръщаме с капачката надолу.
Сладкия чили сос поднасяме с пържени картофи, пилешки крилца или пържени бутчета.
Коментари