Начин на приготвяне
Загрявам предварително фурната на 200 °C.
Обелвам картофите, нарязвам ги на филийки с дебелина 0.5 мм и ги поставям в дълбока купа. Към тях добавям една глава лук, нарязана на полумесеци и дръжките от магданоз, нарязани на ситно. Добавям сол и черен пипер и поливам с малко зехтин. Разбърквам всичко добре и разпределям картофите с лука на дъното на тава за печене.
Вкарвам тавата във фурната и пека за 15-20 мин.
Докато се пекат картофите – подготвям патладжаните, като ги обелвам на ивици, запазвайки част от кората. Нарязвам ги на филийки с дебелина 0.5 мм, посолявам ги и ги оставям в гевгир да се отцеди горчивата вода. След 15 минути ги измивам на течаща вода и отцеждам.
Тиквичките нарязвам на филийки с дебелина 0.5 мм, посолявам ги със сол и подправям с черен пипер, поливам с малко зехтин и ги разбърквам добре в купа.
Когато са изминали 15 мин от вкарването на картофите във фурна, изкарвам тавата и върху картофите подреждам слой от филийките патладжани.
Поливам с малко зехтин, сол и черен пипер и връщам тавата във фурната за още 15 минути.
Започвам да приготвям червената плънка. Добавям зехтин в тенджерата така че да покрие дъното. Сгорещявам го на котлона и добавям каймата. Бъркам непрекъснато, за да стане на трохи. Пъвоначално каймата отделя вода, затова не похлупвам тенджерата и позволявам на водата да се изпари, така че каймата да остане само на мазнина. Тогава разбърквам по-рядко каймата, като ѝ позволявам да „закачи“ леко за дъното и да започне да се запържва и да стане златиста.
Когато каймата стане златиста, добавям глава лук, нарязана на дребни кубчета. Задушавам още 3-5 минути и добавя към каймата нарязан на ситно чесън и подправките: канела и карамфил. Задушавам още 2-3 минути.
С помощта на лъжица отмествам каймата по края в тенджерата, така че да имам свободно пространсто с мазнина в средата. Добавям доматената паста и я запържвам за 2 минути. След това я смесвам с каймата и добавям 400 г домати от консерва или настъргани пресни. Прибавям захар, за да се балансира киселинността и сол на вкус. По желание може да се добавят и 100 мл вино. Оставям червения сос да къкри на тих огън 10-15 минутки.
Когато са изминали 15 минути от вкарването на патладжаните във фурната – изваждам тавата и разпределям в равномерен слой тиквичките. Вкарвам отново във фурната за още 15 мин.
Докато се пекат тиквичките – подготвям сос Бешамел. В тенджера разтопявам маслото и добавям брашното. Бъркам непрекъснато, за да промени брашното леко цвета си към златист. Добавям наведнъж цялото количество прясно мляко, което задължително трябва да е студено от хладилника. Бъркам непрекъснато, докато заври Бешамелът. Тогава го свалям от огъня, подправям с индийско орехче. Добавям настърган пармезан / моцарела / кашкавал и разбърквам добре. Опитвам на сол и при нужда посолявам. Последно към бешамела добавям три разбити жълтъка.
Добавям 1/3 от белия сос (Бешамел с добавени пармезан и яйца се нарича сос Морней) към червения и го разбърквам добре. Това се прави, за да може при изпичането сосът да стегне и да не се разпада мусаката при рязане на порции.
След като са изминали 15 минути от вкарването на тиквичките във фурната – изваждам тавата и изсипвам върху зеленчуците червения сос. Разпределям равномерно в тавата. Отгоре изливам белия сос и разпределям равномерно.
Връщам тавата с гръцката мусака във фурната, като намалявам силата ѝ на 180 °C. Пека за още 30 минути или до златиста коричка.
Изваждам мусаката от фурната и я оставям да се охлади поне 20 минути, преди да режа на порции. Поръсвам мусаката със ситно нарязан пресен магданоз.
Бележки:
Това е моята вариация на Гръцка мусака, като си спестявам пърженето на зеленчуците, за да е по-здравословно. Рецептата за мусака може да се приготви и с нарязани на филийки картофи, които са предварително подварени за 10 минути, а патладжаните и тиквичките са изпечени на скара. В автентичната гръцка рецепта всички зеленчуци са предварително изпържени и отцедени на кухненска хартия или в гевгир. Разбира се, може да се ползват само картофи или само патладжани, или само тиквички, но с трите вида зеленчук става най-вкусната гръцка мусака.
Коментари