Начин на приготвяне
Обелваме картофите и ги нарязваме на едро. Слагаме ги в тенджера и ги сваряваме леко.
Докато се варят, вземаме пилешките бутчета, измиваме ги добре и ги слагаме в тава, покрита с харния за печене. Овалваме ги хубаво в универсалната подправка за пиле, за да се мариноват.
Изчакваме около 10-тина минути маринатата да попие в пилето, а през това време махаме вече сварените картофи от котлона.
След което слагаме пилето да се пече на предварително загрята на 180 градуса фурна. Не бива да препичаме месото, защото след това ще се готви още, заедно с картофите и сметаната.
След като го извадим, слагаме в тавата сварените картофи, слагаме сол, черен пипер и малко олио. Разбиваме сметаната в 200 милилитра вода.
Натрошаваме хубаво в хаванче пилешкият бульон и го прибавяме към нея, след което с телена бъркалка разбъркваме добре, докато се разтвори.
Прибавяме ги в тавата, слагаме и натрошеното сирене. Разбързваме добре и бутаме във фурната да се сготви за половин час.
Нашето петровденско пиле с картофи и сметана е готово! По желание сервираме печеното пиле с прясно нарязан магданоз. Да ви е сладко!