Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Плодови сладкиши»Вълшебен прасковен сладкиш

Вълшебен прасковен сладкиш

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k4
Вълшебен прасковен сладкиш
Снимка: Ivelina
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Можете да му се насладите за закуска с кафе или чай, като следобедна закуска или дори като десерт след вечеря!"

Необходими Продукти

  • брашно - 140 г
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • захар - 150 г
  • сол - 1/2 ч.л.
  • краве масло - 115 г меко
  • кисело мляко - 2 - 3 супени лъжици
  • яйца - 2 бр.
  • праскови - 400 - 500 г
  • захар - за поръсване
  • канела - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Правя този сладкиш с праскови, сливи, кайсии и череши даже, всички го обожават. Непременно си пригответе! Можете да му се насладите за закуска с кафе или чай, като следобедна закуска или дори като десерт след вечеря!

Сочните, сладки праскови се съчетават чудесно със сладкиша и след като отхапете първата хапка, в чинията ви няма да остане нито троха.

Загрейте фурната до 180 градуса. Намажете 22 или 23 см кръгла форма за торта с масло или спрей за печене.

В средна купа за смесване разбийте заедно брашното, бакпулвера и солта.

В голяма купа за смесване разбийте маслото на средна скорост до кремообразно състояние. Добавете захарта и разбийте, докато стане светло и пухкаво. След това добавете едно по едно яйцата, преди да добавите киселото мляко и ванилията. С миксера на ниска скорост, постепенно добавете сместа от брашно, докато се смеси.

Разстелете тестото в намаслена 22 см форма за торта.

Почистете и нарежете прасковите за десерта.

Наредете от прасковите върху тестото.

Поръсете отгоре с шепа череши и допълнително захар, ако желаете.

Печете плодовия сладкиш 45 минути или докато дървена клечка, поставена в центъра, излезе чиста. Оставете да се охлади поне 30 минути преди сервиране. Сладкишът с праскови може да се покрие и да се съхранява на стайна температура до 3 дни.

СЪВЕТИ

Силно препоръчвам да използвате кухненска везна, за да измерите правилно брашното си, тъй като това е най-точният метод. Ако нямате цифрова везна, разбъркайте брашното си с лъжица и го изсипете в чашите си, преди да го изравните с нож. Този метод ви предпазва от претоварване на мерителната чашка.

Можете да обелите или да оставите корите на прасковите. От вас също зависи дали предпочитате да нарежете прасковите на филийки или кубчета за тестото и отгоре.

Чистият екстракт от ванилия ще подобри вкуса на сладкиша с праскови повече от изкуствената ванилия.

Поръсването на горната част на сладкиша с допълнителна захар не е задължително, но ще се получи хрупкава, златистокафява горна част.

Ако нямате достатъчно праскови, опитайте да добавите, череши, сливи, нектарини или кайсии в сладкиша!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Зорница Христова Михова
Зорница Христова Михова
Много апетитен!
07.07.2023 04:18
Зорница Христова Михова
Зорница Христова Михова
Страхотно изглежда
07.07.2023 04:17
veronnika_pavlova
veronnika_pavlova
Наистина изглежда вълшебно!
06.07.2023 23:26
veronnika_pavlova
veronnika_pavlova
Прекрасно!
06.07.2023 23:22