Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пърленки»Содени пърленки от спелта

Содени пърленки от спелта

Содени пърленки от спелта
Снимка: Росица Петрова
7 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
6
"Когато ти е свършил хлябът и не ти се ходи до магазина, си правиш содени пърленки, които мажеш с ароматен чеснов зехтин"

Необходими Продукти

  • брашно от спелта - 2 1/2 ч.ч.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • сода - 1 ч.л.
  • зехтин - 2 с.л.
  • ОЩЕ
  • зехтин - 3 с.л.
  • чесън - 2 скилидки
  • босилек - няколко листа пресен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Използвах смес от бяло и пълнозърнесто брашно.

Когато ти е свършил хлябът и не ти се ходи до магазина, си правиш содени пърленки.

Препоръчвам ви да ги направите и вие. Стават изключително бързо. Отнеха ми точно 45 минути от замесването до готовите изпечени пърленки.

Затова ви препоръчвам, първо, да включите фурната да загрява, а след това пригответе тестото.

В купа пресях брашното и добавих солта.

Смесих киселото мляко със содата, разбърках и изчаках да шупне, след което ги добавих към брашното заедно със зехтина.

Замесих меко тесто, което веднага разделих на 6 топчета. Всяко топче тесто разточих на тънко върху набрашнен плот и надупчих с вилица.

Наредих половината пърленки (само толкова се побира) в тавата на фурната върху хартия за печене и пекох 15 минути в предварително загрята фурна на 200 °C.

Веднага след това изпекох и останалите 3 пърленки.

В хаванче счуках 2 скилидки чесън и няколко листа пресен босилек. Прибавих и малко зехтин и намазах половината пърленки с тази ароматна смес.

Останалите содени пърленки с чеснов зехтин оставих чисти и сега не мога да преценя кои ми харесват повече.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: