Начин на приготвяне
Оризът за суши се измива до бистра вода.
В млековарка се сипват 450 мл. вода, като след като заври се прибавя измитият ориз.
Вари се 5 мин., след което котлона се изключва и се оставя 10 мин. под капак.
Оризовият оцет, солта и захарта се изсипват в малка касерола и се загряват при продължително разбъркване за 3 мин. на среден огън.
След като оризът е готов, се изсипва в отделна купа и се залива със загрятия оризов оцет, разбърква се и се оставя да изстине.
Лимонът се изцежда.
Авокадото се обелва, нарязва на тънки ивици и се залива с лимоновия сок.
Краставицата се измива, обелва и нарязва на тънки ленти с белачка за картофи.
Сьомгата се нарязва на ленти.
В машина се навиване на суши от двете страни се слага ориз. Пръстите се потапят във вода 3 с.л. и с оризов оцет 3 с.л., т.к. оризът е лепкав.
С приставката се прави по дължината на двете полови улей.
Едната половина в улея се намазва с уасаби, отгоре се нарежда авокадо и сьомга.
В другата половина в улея се слага краставица.
Двете половини се затварят много добре и с помощта на буталото рулото се поставя върху листо от Нори.
Листото се навива около рулото от ориз много добре, след което се нарязва с остър нож на хапки. Ножът, с който се нарязва рулото се намазва с оризов оцет и вода.
Сервира се сушито с гари (маринован джинджифил) и уасаби.
В купичка се изсипва соев сос за потапяне на хапките.