Начин на приготвяне
Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци.
Жълтъците заедно със захарта, ванилията и настърганата портокалова кора и 4 супени лъжици хладка вода се разбиват с миксера на пяна.
Включваме фурната да загрее предварително на 200 °C, ако е с вентилатор.
След това се добавя брашното, за предпочитане е да се пресее и се разбърква отново с миксера.
Белтъците се разбиват на твърд сняг и се смесват с тестото.
Формата се намазва с мазнина, слага се тестото в нея и се заглажда.
Печем блата в предварително загрятата фурна за около 20 мин или докато забиете клечка за зъби и излезе суха.
Изважда се и се оставя настрани да изстине.
Ваниловият пудинг приготвяте съгласно указанията на опаковката и оставяте да изстине, може да го покриете със стреч фолио, за да не изсъхва.
Маслото се разбива на пяна с миксер, добавя се към пудинга и се разбърква. Ако е прекалено гъст кремът, се добавят 1/2 супени лъжици вода.
Сметаната се разбива и се добавя към крема. Накрая добавяте и смлените лешници.
Блатът за тортата се разрязва хоризонтално на две части. По желание може да сиропирате блатовете с компот или мляко.
Първия блат намазвате с половината от крема и отгоре слагате другия блат. Покривате бишкотения сладкиш с останалия маслен крем отгоре и отстрани.
Портокалите за украсата се измиват и подсушават. Настъргва се част от кората. Обелвате портокала и премахвате ципата. Нарязвате портокала на дребни парчета и редите отгоре, както ви хареса.
Накрая се добавят няколко лешника по желание.
За по-голяма устойчивост нарязах на две половината от пакет с бишкоти и наредих отстрани на бишкотената торта .
Завързах с панделка за елегантен завършек на страхотен портокалов сладкиш с бишкоти :)