Начин на приготвяне
Разбивам яйцата със захарта до хубав крем, прибавям маслото, ванилията и брашното с бакпулвер.
Сливите измивам, почиствам от костилките и нарязвам на едро. Прибавям ги към сместа. Разбърквам с лъжица, да се смесят съставките.
Намазвам тава с диаметър 26 см обилно с меко масло и изсипвам сместа, като гледам да изсипя всички сливи, а да ми остане около 1/3 чаша тесто в купата, което след това ще сгъстя с още брашно за трохите.
Върху много плодовия сладкиш в тавата слагам половинки сливи, колкото желаете сложете, аз използвах три сливи.
Пека на 170 °C с вентилатор, докато сладкишът със сливи се запече и излиза суха клечката при проверка.
Изваждам тавичката от фурната и върху сладкиша мажа с малко, 2-3 лъжици конфитюр от сливи и върху него разпределям трохите от предварително сгъстеното с още брашно кексово тесто, което сме заделили.
Печем подобния на крамбъл сладкиш само отгоре до желан загар.
Готовият сладкиш със сини сливи и маслени трохи се охлажда и поръсва с пудра захар.
Да ви е сладко!