Начин на приготвяне
Смокините се нарязват на парченца. Разбиват се яйцата със захарта с телена бъркалка, добавя се олио и кисело мляко с разбита в него сода да шупне.
Прибавя се кора от добре измит лимон и накрая пресято брашно с бакпулвера. Разбърква се добре и сипваме в правоъгълна тава намазана с олио и поръсена с брашно. Отгоре се нареждат парчета смокини.
Разбърква се с вилица студено масло със захар и добавяме брашното. С пръсти се претрива да стане на трохи и поръсваме отгоре сладкиша.
Печем в загрята фурна 180 градуса около 30 минути, проба с клечка да излезе суха. Изважда се върху решетка да се охлади.
Разбърква се в чашка пудра захар и една лъжица лимонов сок, добавя се още 1 с. л. сок, да е течно (не гъсто) и с вилица се поръсва отгоре сладкишът.
Последно се поръсва с щипка лимонова кора и охладен се сервира. Много е вкусен, опитайте, това е наслада с всяка хапка!