Начин на приготвяне
Фурна - 175 градуса;
Квадратна форма 20/20 см покрита с хартия за печене и леко поръсена с брашно.
Първо се приготвя поръската от маслените трох, за да се оставят във фризера, докато се приготви сладкишът. Трябва да са замръзнали, за да може по-лесно да се настържат отгоре върху сладкиша.
В купа се поставя студеното масло на кубчета със захарта, брашното и кокосовите стърготини. Разбиват се със сладкарски ръчен блендер докато сместа се доведе до трохи.
Може да се ползва и електрически блендер. Накрая се прибавят и филираните бадеми и бързо се разбърква с ръка. Сместа се поставя в найлоново пликче или се завива във фолио, оформя се на кубче и се оставя във фризер, докато се замразни.
Ваниловият пудинг се разтваря в млякото със захарта. Поставя се на умерен котлон да се свари крем при непрекъснато разбъркване, за около 3-4 мин. Сваля се от котлона, изсипва се в плоска тавичка, покрива се плътно с фолио и се оставя да се охлади напълно.
Кайсиите се почистват, разполовяват и нарязват на тънки ивици. Поръсват се с 1 с.л. брашно, разбъркват се, така брашното ще поеме влагата им по време на печенето.
За масления блат се разбиват яйцата със захарта до плътен тежък крем. Добавя се разтопеното масло при непрекъснато разбиване с миксер на слаба степен, следва брашното с бакпулвера. Добавя се ванилията и се разбива отново до гладка смес.
Изсипва се във формата, заглажда се и се поръсва с 1 с.л. брашно през цедка, така няма да потънат плодовете. Отгоре се подреждат нарязаните ивици кайсии една до друга и следва равномерно разпределяне на млечния крем, заглежда се върху плодовете.
Изваждат се замразените маслени трохи и се рендосват на едро ренде върху сладкиша.
След като се рендосат изглеждат, че са голямо количество, но това е, защото са много пухкави, ползва се цялото количество, разпределя се изцяло отгоре, оформят се леко с върховете на пръстите, за да се поразпределят правилно.
Сладкишът се пече на 175 градуса за около 40-45 мин или до суха клечка. Ако е необходимо по време на печенето може да се покрие с алуминиево фолио, за да не прегорят маслените трохи.
Изважда се от фурната и се охлажда във формата напълно, след което се изважда от тавичката. Нарязва се на квадратни парчета.