Класическа лютеница

Рая АндоноваРая Андонова
Мастър Шеф
7785k1k3k11
Класическа лютеница
Снимка: Рая Андонова
1 / 2
19/09/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
150 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
190 мин.
Порции
4
"Сервираме класическата лютеница на филия, с кашкавалена пърленка, на брускети, содени мекици или др."

Необходими Продукти

  • домати - 2 кг, консервни
  • чушки - 1.5 кг, по - месести (2 кг ако са по - малки)
  • патладжани - 1 бр., по - голям
  • моркови - 1 - 2 бр.
  • чесън - 10 скилидки
  • олио - 2 - 3 с.л.
  • сол - 2 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • чубрица - 1.5 ч.л.
  • кимион - 1 ч.л.
  • черен пипер - ½ к.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пиперът се измива и изпича - за предпочитане в чушкопек, но при липса на такъв, може и върху алуминиево фолио във фурната, като се обръщат от другата страна за допичане - около 20-30 минути от едната страна и после още 10-20 от другата.

Патладжанът се измива, отстранява се дръжката и без да се бели, се разрязва по дължина на две. Слагат се двете половини с вътрешната страна надолу и се изпича във фурната около половин час.

Доматите се измиват. На всеки домат от долната страна се прави лек разрез на кръст и се слагат във вряща вода. Котлонът се изключва и се оставят върху него за 4 минути, като се разбъркват, за да не остане някоя част само отвън. След това се отцежда горещата вода и се заливат с много студена.

Морковите се измиват, ако има нужда, се обелват, и се сваряват.

Изпеченият и изстинал пипер се обелва и се премахват дръжката и семките. Доматите се обелват и се премахва твърдата част в основата на дръжката. Месестата част на омекналия патладжан се отделя от обелката. Премахват се повечето семки.

Готовите зеленчуци се пасират заедно.

Чесънът се смачква с ножа и се добавя в тенджерата при другите зеленчуци.

Слага се на котлона да заври и се оставя да ври на средна степен при постоянно разбъркване, докато изври повечето от водата.

Добавят се подправките почти към края на готвенето на лютеницата.

Когато това стане, се пасира отново всичко до по-фино смилане.

Накрая се опитва готовият продукт и ако има нужда, се добавят още подправки на вкус.

Бурканите се стерилизират в гореща вода и се пълнят с лютеницата веднага след сваляне от котлона. Затварят се стегнато и се обръщат върху капачките. Оставят се така за през нощта. На другия ден лютеницата вече е готова за консумация.

Сервираме класическата лютеница на филия, с кашкавалена пърленка, на брускети, содени мекици или др.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: