Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Кренвиршки»Кренвиршки с кашкавал и лютеница

Кренвиршки с кашкавал и лютеница

VeselinaVeselina
Иноватор
3062k1k1k5
Кренвиршки с кашкавал и лютеница
Снимка: Veselina
1 / 6
23/09/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
3
"Ох, само да има кой да ни ги направи утре сутрин за закуска тези кренвиршки с кашкавал и лютеница..."

Необходими Продукти

  • брашно - 1 2/3 ч.ч. бяло тип 500
  • захар - 1/2 ч.л.
  • яйца - 2 бр.
  • сол - 1 щипка
  • прясно мляко - 70 мл
  • олио - 25 мл
  • мая - 1/4 кубче
  • семена - за поръсване
  • кренвирши - 2 бр.
  • лютеница - 9 ч.л.
  • кашкавал - 3 слайда
  • чубрица - 2 с.л. суха, ронена
  • масло - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресяваме брашното със сито. Слагаме го в купа или тава. Правим по средата кладенче. В него слагаме 1 цяло яйце, 1 белтък, 1 щипка сол, олиото.

Стопляме прясното мляко леко и в него от брашното си взимаме 2 с.л. и я добавяме в прясното мляко заедно със захарта и маята.

Оставяме да шупне маята за 10 мин, като закрием с кърпа на топло. Шупналото мляко го слагаме в кладенчето. Замесваме меко тесто за кренвиршките.

Вадим го и го доомесваме върху набрашнена повърхност. Не слагаме още брашно при месенето. Достатъчно ни е.

Завиваме топката тесто и слагаме да втаса на топло, покрита с кърпа.

Режем кашкавала на 9 ленти. Кренвиршите на 9 парчета по дължина. Жълтъкът го разбиваме с виличка и за блясък слагаме 1 ч.л разтопено масло. Отделяме на страна.

Като втаса тестото за около 45 мин, го разточваме на правоъгълник, и режем на 9 малки правоъгълника.

Малко преди началото на всеки, правим с остър нож на разстояние 4 разреза. В не разрязаната част мажем с 1 ч.л. лютеница.

Слагаме кренвирш и кашкавал, после ръсим с чубрица. Подвиваме десен и ляв край навътре и навиваме към разрязания край.

Оформените закуски с кашкавал нареждаме в тава, покрита с хартия.

Мажем с жълтъка, разбит с маслото, и ръсим със семената. Печем в загрята на 180°C до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: