Начин на приготвяне
Пресяваме брашното със сито. Слагаме го в купа или тава. Правим по средата кладенче. В него слагаме 1 цяло яйце, 1 белтък, 1 щипка сол, олиото.
Стопляме прясното мляко леко и в него от брашното си взимаме 2 с.л. и я добавяме в прясното мляко заедно със захарта и маята.
Оставяме да шупне маята за 10 мин, като закрием с кърпа на топло. Шупналото мляко го слагаме в кладенчето. Замесваме меко тесто за кренвиршките.
Вадим го и го доомесваме върху набрашнена повърхност. Не слагаме още брашно при месенето. Достатъчно ни е.
Завиваме топката тесто и слагаме да втаса на топло, покрита с кърпа.
Режем кашкавала на 9 ленти. Кренвиршите на 9 парчета по дължина. Жълтъкът го разбиваме с виличка и за блясък слагаме 1 ч.л разтопено масло. Отделяме на страна.
Като втаса тестото за около 45 мин, го разточваме на правоъгълник, и режем на 9 малки правоъгълника.
Малко преди началото на всеки, правим с остър нож на разстояние 4 разреза. В не разрязаната част мажем с 1 ч.л. лютеница.
Слагаме кренвирш и кашкавал, после ръсим с чубрица. Подвиваме десен и ляв край навътре и навиваме към разрязания край.
Оформените закуски с кашкавал нареждаме в тава, покрита с хартия.
Мажем с жълтъка, разбит с маслото, и ръсим със семената. Печем в загрята на 180°C до готовност.
За да изненадате децата си, опитайте следващия път да приготвите балатонки или домашен хот дог.