Начин на приготвяне
Приготвяме обикновена картофена тортиля (по принцип е правилно да се изговаря Тортия) без лук, нито чесън, тъй като самото чоризо, с което ще поднесем тапите, е с доста наситен вкус, хамонът също.
Подробна рецепта за картофена тортиля може да намерите тук в сайта, защото многократно съм писала такива. По тази причина сега няма да се спирам на подробности.
Накратко, обелваме и нарязваме картофите на люспи. Слагаме ги на голяма купчина в тиган с олио, което не трябва да ги покрива. Посоляваме и готвим на умерен огън при често разбъркване, докато картофите омекнат и се начупват лесно.
Тогава ги сипваме в голяма цедка, под която има купа, за да се отцеди в нея олиото или зехтина.
Изчакваме няколко минутки и сипваме картофите в друга купа с разбитите яйца с щипка сол. Разбъркваме добре и прехвърляме отново в тигана, в който сме сложили малко от отцеденото олио.
Готвим тортията до приятен загар от едната страна, после обръщаме да се запече и от другата.
Нарязваме на квадратчета и подреждаме в плато.
Върху половината парченца каратофена тортиля слагаме кръгчета чоризо, а върху другата половина поставяме хамон серано. По желание можем да набодем тези тапас на клечки.
Сервираме и хапваме в компания с чаша червено вино.
Добър апетит с моите тапас от картофена тортиля с хамон и чоризо!