Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Пай»Маслен пай с домашно сладко

Маслен пай с домашно сладко

Nikolina GeorgievaNikolina Georgieva
Чирак
44549133344
Маслен пай с домашно сладко
Снимка: Nikolina Georgieva
1 / 3
09/10/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
8
"Най-добре да престои в хладилник маслен пай с домашно сладко, но уви...При нас не се получи"

Необходими Продукти

  • брашно - 200 г и още 100 за доомесване и разточване
  • пудра захар - 50 г
  • масло - 125 г
  • ванилия
  • яйце - 1 бр. и 1 жълтък за намазване
  • вода - 3 с.л
  • прясно мляко - 1 с.л.
  • захар - 3 с.л.
  • домашно сладко - 2 бурканчета с вкус по избор
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа смесваме маслото, пудрата захар и яйцето - разбиваме добре. Добавяме ванилия и брашно и замесваме тесто.

Тук използвам още малко брашно - докато тестото спре да лепне, но трябва да остане меко.

Отделяме малка част от тестото настрани - ще я ползваме за капачето на пая.

Разточваме голямата част, съобразно тавичката ни. Трябва да може да покрие дъното и стените на съда.

След като сме приготвили застланата с тесто тавичка - изсипваме сладкото и разпределяме равномерно. По желание може да се добавят и ядки - например ако правим ябълков пай, орехи и канела биха били добра комбинация.

Разточваме малката топка тесто и слагаме капачето върху пая. С пръсти обръщаме крайчетата на тестото навътре, така че да го затворим да не излиза плънката.

Намазваме коричката с разбит жълтък с прясно мляко. Поръсваме с кристална захар и печем на 180 °C до златиста коричка. Около 40 минути.

Преди да режете сладкия и ароматен пай, оставете да се охлади добре, за да стегне домашното сладко и да не се разтече.

Най-добре да престои в хладилник маслен пай с домашно сладко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: