Начин на приготвяне
В купа смесваме маслото, пудрата захар и яйцето - разбиваме добре. Добавяме ванилия и брашно и замесваме тесто.
Тук използвам още малко брашно - докато тестото спре да лепне, но трябва да остане меко.
Отделяме малка част от тестото настрани - ще я ползваме за капачето на пая.
Разточваме голямата част, съобразно тавичката ни. Трябва да може да покрие дъното и стените на съда.
След като сме приготвили застланата с тесто тавичка - изсипваме сладкото и разпределяме равномерно. По желание може да се добавят и ядки - например ако правим ябълков пай, орехи и канела биха били добра комбинация.
Разточваме малката топка тесто и слагаме капачето върху пая. С пръсти обръщаме крайчетата на тестото навътре, така че да го затворим да не излиза плънката.
Намазваме коричката с разбит жълтък с прясно мляко. Поръсваме с кристална захар и печем на 180 °C до златиста коричка. Около 40 минути.
Преди да режете сладкия и ароматен пай, оставете да се охлади добре, за да стегне домашното сладко и да не се разтече.
Най-добре да престои в хладилник маслен пай с домашно сладко.