Начин на приготвяне
Измиваме си всички продукти.
Нарязваме си морковите на по-едро.
Карфиола разделяме на не много големи розички.
Доматите, които са по-едри, нарязваме, останалите оставяме цели, като надупчваме на няколко места.
В трилитров буркан поставяме оцета, солта, захарта и подправките.
След това започване да нареждаме продуктите.
Когато са готови, затваряме с капачката и разклащаме туршията с карфиол.
Разклащането продължава няколко дни, след което прибираме за зимата туршията от карфиол, моркови и зелени домати.
Коментари
Как може да се публикуват рецепти ,които биха съсипали продуктите ни?
Към тези продукти може да се добавят дребни чушки върхари, корнишони...
В трилитров буркан се слагат три супени лъжици едра сол и една чаша вода. Разбива се до разтопяване на солта и се подреждат : целина, зелени ( наблегнали ) домати, които се почистват от всякакви петънца и се дупчат с вилица, по- малки моркови, чушки( с почистени дръжки и също надупчени) , корнишони, карфиол...Между тях се слага само целина и черен пипер. Най - отгоре се притискат със стрък целина. Допълва се бурканът с вода и се затваря с найлонова капачка. Оставя се на хладина( на сенчеста тераса) и до 2-3 дни започва естествена ферментация. Около десетина дни всеки ден всеки буркан се преточва. Изсипва се внимателно в отделен съд водата, а утайката на дъното и продуктите без да се изваждат се изплакват с чиста вода. После се доливат със същата саламура. Като се слегнат продуктите, от 3 буркана може да се съберат в 2. И така около десетина дни , както писах по- горе. Постепенно саламурата се избистря. Тогава се стриват по два аспирина ( ацетизал) за всеки буркан и разтворени с малко водичка, се добавят в саламурата. Бурканите се разклащат няколко пъти за два-три дни и се оставят да починат на хладина. Няма сагясало, бистри и вкусни, не са солени, а са хрупкави всички продукти. Най- полезна е туршията с естествена ферментация.
Без бахар и дафинов лист. Те придават тежка миризма и привкус. Това не е месна консерва, а туршия.