Тази рецепта коментираха

Анонимен
Анонимен
Анонимен
И сега ?
Как може да се публикуват рецепти ,които биха съсипали продуктите ни?
16.10.2024 20:35
Анонимен
Анонимен
Така представена рецептата означава, че след седмица спокойно можеш да изхвърлиш.
Към тези продукти може да се добавят дребни чушки върхари, корнишони...
В трилитров буркан се слагат три супени лъжици едра сол и една чаша вода. Разбива се до разтопяване на солта и се подреждат : целина, зелени ( наблегнали ) домати, които се почистват от всякакви петънца и се дупчат с вилица, по- малки моркови, чушки( с почистени дръжки и също надупчени) , корнишони, карфиол...Между тях се слага само целина и черен пипер. Най - отгоре се притискат със стрък целина. Допълва се бурканът с вода и се затваря с найлонова капачка. Оставя се на хладина( на сенчеста тераса) и до 2-3 дни започва естествена ферментация. Около десетина дни всеки ден всеки буркан се преточва. Изсипва се внимателно в отделен съд водата, а утайката на дъното и продуктите без да се изваждат се изплакват с чиста вода. После се доливат със същата саламура. Като се слегнат продуктите, от 3 буркана може да се съберат в 2. И така около десетина дни , както писах по- горе. Постепенно саламурата се избистря. Тогава се стриват по два аспирина ( ацетизал) за всеки буркан и разтворени с малко водичка, се добавят в саламурата. Бурканите се разклащат няколко пъти за два-три дни и се оставят да починат на хладина. Няма сагясало, бистри и вкусни, не са солени, а са хрупкави всички продукти. Най- полезна е туршията с естествена ферментация.
06.11.2023 15:35
12
10
Анонимен
Анонимен
Слагат се и листа от целина.
Без бахар и дафинов лист. Те придават тежка миризма и привкус. Това не е месна консерва, а туршия.
29.10.2023 03:58
4