Начин на приготвяне
В купичка поставяме маята заедно с лъжичката захар малко брашно и щипка сол.
Изливаме водата при сместа, разбъркваме добре и оставяме да шупне, като покриваме с кърпа.
В дълбок съд пресяваме брашното, прибавяме солта.
Правим си кладенче и след като вече е шупналата мая, я прибавяме.
Започваме да замесваме меко и еластично тесто.
Поставяме го в набрашнена купа и оставяме да втаса.
Когато тестото удвои обема си, го премесваме още веднъж и оформяме като топка.
Намазняваме и набрашняваме тава, и поставяме тестото със слънчогледово брашно в нея и оставяме отново да втаса.
След като тестото отново е втасало, с помощта на остър нож си правим няколко разреза.
Поставяме хляба в предварително загрята фурна на 160 °C.
Печем хляба със слънчогледово брашно за около 35-40 минути или до желания загар.