Начин на приготвяне
Приготвянето на ватикански хляб отнема една седмица. За да го направите, трябва да получите квас от някой, който вече го е направил.
Първи ден - към получения квас добавете 250 г захар без да разбърквате и покрийте съда. На втория ден се прибавят 250 мл прясно мляко, отново без да разбърквате.
На третия ден добавете 250 г брашно, без да разбърквате. На четвъртия ден сместа се разбърква енергично с дървена лъжица до хомогенност. Целта е да се разтворят всички бучки брашно.
На петия ден е време да добавите към сместа 250 г брашно, 250 г захар и 250 мл прясно мляко. Разбъркайте добре сместа, разделете я на четири равни части. Три от частите трябва да раздадете на роднини и приятели, за да продължат пътя на хляба.
На шестия ден към четвъртата част прибавете останалите 250 г брашно, олиото, яйцата, сушените плодове, содата за хляб, канелата, бакпулвера и ванилията, както и настъргания шоколад.
Разбъркайте добре, прехвърлете в подходящ съд и печете около 50 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.