Начин на приготвяне
Налейте около 100 мл топло мляко в купичка, прибавете захарта, разбъркайте и прибавете маята.
Посипете с брашно и оставете да се активира. Разбийте яйцата с киселото мляко и останалото прясно мляко, налейте олиото и сипете при пресятото брашно с маята.
Замесете гладко тесто, оставете го на топло да втаса, след което разделете на 5 еднакви топки + 1 по-голяма и 1 по-малка за центъра.
Петте топки разточете на обли кори, всяка мажете отгоре с масло и редите една върху друга без последната.
Разрязвате ги на 8 триъгълника, всеки разрязвате по средата и 4 от тях само свивате настрани, да се разтворят пластовете, а другите 4 промушвате от долу нагоре да се получи листо.
От останалото тесто оформяте хубава гладка топка, а малката част разточвате на кора, режете ленти и оплитате върху топката. Поставяте я по средата в тава, покрита с хартия за печене, и отстрани редите останалите части.
От снимката в суров вид ще придобиете представа как са подредени. Оставяте да втаса празничната питка, след което мажете с жълтъка и печете в загрята фурна на 170 °C до хубав златист цвят.
След изваждане от фурната намажете с масло.
Освен че вкусен и красив този обреден хляб ще краси вашата трапеза в празничните дни.
Вижте още кое брашно да изберете за погачи, както и колко втасва тестото за хляб.