Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Обреден хляб

Обреден хляб

Обреден хляб
Снимка: Ваня Георгиева
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
90 мин.
Порции
12
"Освен че вкусен и пухкав този обреден хляб ще краси вашата трапеза в празничните дни."

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 500 мл
  • яйца - 3 бр. (1 жълтък за намазване)
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • прясна мая - 1 кубче
  • захар - 2 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • олио - 5 с.л.
  • брашно - 1100 г
  • оцет - 1/2 ч.л.
  • краве масло - 100 г за намазване
  • сусам
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Налейте около 100 мл топло мляко в купичка, прибавете захарта, разбъркайте и прибавете маята.

Посипете с брашно и оставете да се активира. Разбийте яйцата с киселото мляко и останалото прясно мляко, налейте олиото и сипете при пресятото брашно с маята.

Замесете гладко тесто, оставете го на топло да втаса, след което разделете на 5 еднакви топки + 1 по-голяма и 1 по-малка за центъра.

Петте топки разточете на обли кори, всяка мажете отгоре с масло и редите една върху друга без последната.

Разрязвате ги на 8 триъгълника, всеки разрязвате по средата и 4 от тях само свивате настрани, да се разтворят пластовете, а другите 4 промушвате от долу нагоре да се получи листо.

От останалото тесто оформяте хубава гладка топка, а малката част разточвате на кора, режете ленти и оплитате върху топката. Поставяте я по средата в тава, покрита с хартия за печене, и отстрани редите останалите части.

От снимката в суров вид ще придобиете представа как са подредени. Оставяте да втаса празничната питка, след което мажете с жълтъка и печете в загрята фурна на 170 °C до хубав златист цвят.

След изваждане от фурната намажете с масло.

Освен че вкусен и красив този обреден хляб ще краси вашата трапеза в празничните дни.

Вижте още кое брашно да изберете за погачи, както и колко втасва тестото за хляб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: