Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Щрудел»Щрудел с тиква и ябълки

Щрудел с тиква и ябълки

Yordanka VasilevaYordanka Vasileva
Чирак
851k162844
Щрудел с тиква и ябълки
Снимка: Yordanka Vasileva
1 / 2
28/10/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8
"Изстиналия щрудел с тиква и ябълки можете да поръсите с пудра захар."

Необходими Продукти

  • бутертесто - 400 г на листи
  • жълтъци - за намазване
  • пудра захар - за поръсване
  • За плънката
  • тиква - 400 г
  • ябълки - 300 г
  • орехи - 30 г
  • фурми - 30 г
  • бергамот - 2 шушулки (по желание)
  • канела - 1 ч.л.
  • вода - 50 - 70 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Тиквата за щрудела, както и и ябълките изчистете и нарежете на кубчета.

Орехите накълцайте на дребно. Фурмите почистете от костилките и нарежете на по-едри парченца.

Сложете продуктите в тенджера и добавете подправките.

Бергамотът счукайте и използвайте само семенцата.

Налейте водата и варете на слаб огън под капак за 15-20 минути или докато тиквата и ябълките омекнат.

Захар не използвам, тъй като тиквата за сладкиша, всички ябълки и фурмите са сладки.

Когато плънката е готова, я свалете от котлона и я оставете да изстине.

После постелете хартия за печене в тавата и от горе сложете лист от бутер тестото.

Разпределете плънката отвесно в средата на листа.

Направете разрези с ширина около 2 см. като започнете от начало и режете до плънката. Същото направете и в противоположната страна, като внимавате лентичките да са еднакви.

Започнете да заплитате, като едната лентичка прехвърляте от дясно наляво, а другата от ляво надясно, като по този начин покриваме плънката.

После намажете ябълковия щрудел от горе с жълтък и печете в загрята на 200 ℃ фурна за 25-30 минути.

Изстиналия щрудел с тиква и ябълки можете да поръсите с пудра захар.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Yordanka Kovacheva
Yordanka Kovacheva
Здравейте. Семенцата или шушулките от бергамот всъщност са самите семки на цитрусовия плод ли? Или е нещо друго? Благодаря.
14.11.2023 12:28
1
Покажи всички подкоментари