Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка с масло за прощъпулник

Питка с масло за прощъпулник

Питка с масло за прощъпулник
Снимка: Виктория Константинова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
150 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
190 мин.
Порции
12
"Опакова се в стреч фолио и питката с масло за прощъпулник е готова да бъде търкулната и да разгадаем призванието на едно проходило детенце."

Необходими Продукти

  • мая - 7 г суха
  • прясно мляко - 350 мл
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 50 мл
  • брашно - около 800 г
  • масло - 100 г
  • семена - сусам, слънчоглед, ленено семе
  • сладкарска боя - червена
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За тази погача за бебе прясното мляко се затопля. В купа се сипва половината от млякото. Към него се добавят маята, захарта и 2 с.л. брашно. Разбива се и се оставя за 10-15 минути, за да се активира маята.

В тава се пресява брашното. Посредата се прави кладенче. Чукват се яйцата, като единия от жълтъците се отделя в малка купичка. Към него се добавя 1 с.л. прясно мляко и 1 с.л. олио. Разбива се и се оставя настрана за намазване на питката. В кладенчето от брашно се добавят солта, активираната мая, олиото и останалото прясно мляко. Замесва се меко тесто, като постепенно се взима от брашното.

Готовото тесто се завива и се оставя на топло да втаса. Подготвя се тава с по-малък диаметър, като се покрива с хартиено фолио и се намазнява. Втасалото тесто се разделя на 3 топки. Малка средна и голяма с примерни размери 450 г:600 г:1250 г.

Най-малката топка се разточва в правоъгълна форма. Маслото се разтопява. В единия край се правят успоредни разрези по дължината на тестото.

Останалото тесто за питката се намазва с масло и се завива на руло, като разрезите остават най-отгоре за ефект на два слоя тесто. Слага се в средата на подготвената тава, като се завива в кръг в средата. Най-голямата част от тестото се разделя на 5 равни по големина топки.

Всяка от тях се разточва в кръг с една и съща големина. Единия кръг се намазва с масло. Отгоре се слага вторият и той се намазва с масло. Същото се повтаря с 5-те тестени кръга, като най-горния не се намазва с масло.

Разрязват се като пица на 8 равни парчета. Всяко се взима по отделно. Средната по големина топка се оформя на 8 равни малки топки и с нареждат между оформените маслени парчета.

Питката се завива и се оставя на топло да втаса.

Замесва се твърдо тесто от брашно и вода за украса. Разточва се и се оформя украса по желание, като за прощъпулник са подходящи формички на стъпки от крачета. Втасалата питка се намазва със заделения жълтък и се украсява със семената и подготвените елементи от брашно и вода.

Пече се в предварително загрята на 200 °C фурна за около 50 минути. Изпечената питка за прощъпулник се напръсква с вода и се завива с вестник и кърпа за около 5 минути. След това се изкарва от формата върху решетка и се оставя да изстине.

Опакова се в стреч фолио и питката с масло за прощъпулник е готова да бъде търкулната и да разгадаем призванието на едно проходило детенце.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
55
41
30
20
10
Дай твоята оценка: