Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Погачи»Погача за прощъпулник

Погача за прощъпулник

EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Погача за прощъпулник
Снимка: Mariq Chakandrakova
1 / 11
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
1 бр.
"Когато малкият човек направи най-важните крачки в живота си, е важно да го почетем с прекрасна погача!"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • яйца - 4 броя
  • оцет - 2 с.л.
  • захар - 3 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • олио - 3 с.л.
  • вода - 2 ч.ч.
  • мая - 1 кубче
  • прясно мляко - 1 ч.ч. топличко
  • масло - разтопено, за намазване
  • сусам - за поръсване или др. вид семена
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в леко топлото прясно мляко заедно с 2-3 с.л. брашно и 1 с.л. захар и оставете да се активизира на топло.

Пресейте брашното в голяма тава и по средата добавете готовата мая, захар, сол, яйцата (без 1 жълтък), водата, оцета и с олиото постепенно замесете тестото.

Трябва да се получи меко тесто, което може да оформите по желание. Вариант е да разточите тестото на недебел лист, да го намажете с разтопено масло, да завийте на стегнато руло, от което се режят розички и се подреждат в подмазнена тава.

Наредената погача оставете да втаса хубаво до удвояване на обема си. Намажете с разбит с малко олио жълтък и поръсете със сусам по желание.

Погачата за прощъпулник сложете да се изпече в умерено загряна фурна до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
519
46
34
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Mariq Chakandrakova
Mariq Chakandrakova
Миналата година я направих за прохождането на дъщеря си,сега ще я направя за прохождането на сина-мога да кажа само че е перфектна всички я харесаха.
23.03.2016 07:01
Mariane
Mariane
Страхотна е, дори без сусам. Поздравления за сполучливата рецепта!
03.12.2015 14:30
Аз
Аз
Стана страхотна, вярно с малко по малко вода, отколкото е дадено, но все пак ... Ще си ползвам тази рецепта и за напред! Гостите от прощъпулника на детето ми останаха очаровани :)
03.10.2015 21:09
Кремена
Кремена
Как се оформят розичките?
11.01.2015 23:30
12
лилия
лилия
Стана стрхотна,супер е рецептата
03.09.2014 13:17
2
Славко
Славко
Погачата стана страхотна,но с тази рецепта с тези продукти сложих 2кг. брашно, :) хем за повече хора :)
05.07.2014 15:47
1
3
ДАМЯН
ДАМЯН
Не вьрши брат!!!!!
25.04.2014 08:35
5
Лили
Лили
Направих я, стана невероятна. Благодаря за прекрасната рецепта
24.04.2014 10:52
2
Трена
Трена
не вода,а кисело мляко
28.12.2013 08:10
1
1
Мария
Мария
Питката е невероятна!!! Аз я правих за Коледа, само че вместо вода и прясно мляко, аз я направих само с прясно мляко, надигна се, опече се за35-40 мин на 180 градуса и се изяде много бързо!!!
27.12.2013 19:36
2
2
radiolla
radiolla
брашно 1 кг???
05.12.2013 17:54
6
3
Нина
Нина
Благодаря за рецептата, вчера я направих за прощапулник на детенцето ми.Стана невероятна!
12.11.2013 09:38
2
3
Нина
Нина
Искам да попитам питата на долен реутан ли се пече или по средата?
15.09.2013 10:26
8
1
Диана
Диана
За първи път направих питка -прощъпулник на моето детенце.Стана невероятна!!!!!!
Мога да добавя важно нещо след като се сложи да се пече във фурната, след около 15 мин. покрийте с фолио, защото ще загори много, след това печенето да продължи още 20/25 минути.
01.09.2013 15:13
3
2
1
Покажи всички подкоментари
Тони
Тони
Питата наистина става страхотна и е доста лесна за приготвяне. Задължително я правя за новогодишните празници и нямам случай да не се получи. Важното е да се пече на 180 гр за около 40 мин.
22.08.2013 15:46
1
Ирена
Ирена
Погачата се пече на около 180 градуса. Фурната може да е с вентилатор или без - и по двата начина се получава перфектна. Обикновено е готова за около 35-40 минути ;)
13.08.2013 10:05
1
Мария
Мария
Ще я направя само въпрос колко време се пече ? И на каква темепература с вентилатор или без? Благодаря предварително
07.08.2013 00:54
2
Светослава
Светослава
СТАВА СТРАХОТНА ПОГАЧА,ЗА ВТОРИ ПЪТ Я ПРАВЯ
30.06.2013 10:23
Валена
Валена
1 кг е, извинявайте, оправих рецептата
04.06.2012 12:07
Слави
Слави
А брашното какво количество е .........
04.06.2012 08:56