Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Банички»Месени дърпани банички

Месени дърпани банички

Наталия М.Наталия М.
Новак
2329244147
Месени дърпани банички
Снимка: Наталия М.
1 / 3
04/11/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
160 мин.
Порции
8
"Месени дърпани банички - ще останете очаровани от възхитителния вкус и аромат."

Необходими Продукти

  • За тестото
  • топла вода - 50 мл
  • мая - 2 ч.л.
  • захар - 2 ч.л.
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • сол - 2 ч.л.
  • яйцa - 1 бр.
  • брашно
  • олио
  • масло - за намазване
  • За плънката
  • яйцa - 2 бр. (единия жълтък за намазване)
  • сирене - 1 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затопляме 50 мл вода, към нея добавяме 2 ч.л. мая, захар 2 ч.л. и малко брашно за активиране, оставяме да почине, докато набухне.

Затопляме 1 чаена чаша прясно мляко, като внимателно прибавяме към предварително разбитото яйце със сол.

Прибавяме и сместа от вече приготвената мая.

След като разбъркаме добре с дървена бъркалка, добавяме и брашното, като пресяваме. Замесваме меко нелепнещо тесто и оставяме да почине за един час.

Междувременно приготвяме плънката, като разбиваме две яйца, като отделяме единия жълтък за намазване и добавяме натрошеното сирене.

След това разделяме тестото на 8 еднакви по големина топчета и оставяме да починат още 20 минути.

Почистваме добре повърхността върху, която ще работим, и намазняваме добре с олио плота.

За да работим по-лесно с тестото, намазваме дланите си с олио и започваме да разточваме с ръце тестото за баничките, когато започне да изтънява, издърпваме добре от всички краища, докато стане тънка кора.

От вече приготвената плънка поставяме в центъра на кората и завиваме, докато се оформи триъгълна баничка.

В добре намаслена с олио тава поставяме вече завитите банички.

Намазваме с жълтък и печем на 180 °C до готовност.

Когато почервенеят, намазваме обилно с масло и сервираме месени дърпани банички.

Ще останете очаровани от възхитителния вкус и аромат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: