Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Банички»Дърпани банички със спанак и сирене

Дърпани банички със спанак и сирене

Rositsa BoyadzhievaRositsa Boyadzhieva
Новак
540116
Дърпани банички със спанак и сирене
Снимка: Ники
1 / 5
27/07/2024
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
2
"Дърпани банички със спанак и сирене - всеки е щастлив да хапне такава закуска."

Необходими Продукти

  • За тестото
  • брашно - 300 г
  • вода - 180 мл вода
  • оцет - 1 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • сол - ½ ч.л.
  • За плънката
  • спанак - 150 г
  • сирене - 200 г
  • яйца - 2 бр.
  • кисело мляко - 6 с.л.
  • сода бикарбонат - 1 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • краве масло - 80 г
  • още
  • олио - 6 с.л. за намазване
  • жълтъци - 1 бр. за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Замесваме еластично тесто, като правим кладенче в пресятото брашно, добавяме водата, олиото, солта и оцета и месим до получаване на нелепнещо тесто.

Разделяме го на шест равни части и оформяме шест еднакви топки. Всяка топка разточваме на питка с диаметър около 15 сантиметра, намазваме я обилно отгоре с олио и я поставяме в намазана с олио чиния .

Получаваме шест кори за баница от шестте топчета, които завиваме с кърпа и оставяме за 30 минути, за да се отпуснат.

Разделяме на две места по три кори, наредени една върху друга. Леко разточваме първата тройка до получаването на една кора и започваме с раздърпването й. Дърпаме от средата към краищата, докато кората стане прозрачна. Изрязваме удебелените краища.

Приготвяме плънката при смесване и разбъркване на нарязания на ситно спанак, натрошеното сирене, двете яйца, киселото мляко със содата за хляб и олиото.

Поръсваме с готовата плънка, разстиламе я плътно върху фината кора, разпределяме равномерно нарязаното на малки парченца краве масло, навиваме кората на руло, оформяме я на охлюв, поставяме я в намазаната с олио тава. По същия начин приготвяме втората баничка от втората тройка кори.

Намазваме с четчица повърхността на двете вити банички с разредения с олио жълтък.

Печем в предварително загрята на 200°С фурна до получаване на златиста повърхност.

След изваждане от фурната пръскаме баницата със студена вода, покриваме я с кърпа и я оставяме да се задуши за десетина минути.

И никога не забравяме, че баницата е най-вкусна топла!

Дърпани банички със спанак и сирене - всеки е щастлив да хапне такава закуска.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

0
Общо гласували: 0
50
40
30
20
10
Дай твоята оценка: