Начин на приготвяне
Замесваме еластично тесто, като правим кладенче в пресятото брашно, добавяме водата, олиото, солта и оцета и месим до получаване на нелепнещо тесто.
Разделяме го на шест равни части и оформяме шест еднакви топки. Всяка топка разточваме на питка с диаметър около 15 сантиметра, намазваме я обилно отгоре с олио и я поставяме в намазана с олио чиния .
Получаваме шест кори за баница от шестте топчета, които завиваме с кърпа и оставяме за 30 минути, за да се отпуснат.
Разделяме на две места по три кори, наредени една върху друга. Леко разточваме първата тройка до получаването на една кора и започваме с раздърпването й. Дърпаме от средата към краищата, докато кората стане прозрачна. Изрязваме удебелените краища.
Приготвяме плънката при смесване и разбъркване на нарязания на ситно спанак, натрошеното сирене, двете яйца, киселото мляко със содата за хляб и олиото.
Поръсваме с готовата плънка, разстиламе я плътно върху фината кора, разпределяме равномерно нарязаното на малки парченца краве масло, навиваме кората на руло, оформяме я на охлюв, поставяме я в намазаната с олио тава. По същия начин приготвяме втората баничка от втората тройка кори.
Намазваме с четчица повърхността на двете вити банички с разредения с олио жълтък.
Печем в предварително загрята на 200°С фурна до получаване на златиста повърхност.
След изваждане от фурната пръскаме баницата със студена вода, покриваме я с кърпа и я оставяме да се задуши за десетина минути.
И никога не забравяме, че баницата е най-вкусна топла!
Дърпани банички със спанак и сирене - всеки е щастлив да хапне такава закуска.
Опитай и другите ни вкусни предложения за банички със спанак или банички със сирене.