Начин на приготвяне
Бобът се накисва от предната вечер и преди варенето се измива хубаво .
Бобът се слага в тенджера и като заври, се сменя водата ( аз сменям 2 води винаги). След втората вода, като заври, намалявам котлона и го оставям да уври хубаво.
Когато е готов, се дръпва от огъня и започваме да приготвяме зеленчуците - в тиган с дълбоко дъно сипваме олио и след това слагаме почистените, измити и нарязани лук, моркови и чушката.
Запържваме и след това слагаме нарязания или настърган на ренде домат (или консервата домати на кубчета). Като се поизпари водата и зеленчуците, са омекнали и се махат от огъня.
И се захващаме с картофите - измиваме ги, обелваме ги и ги режем на средно големи парчета. Взимаме голяма тава, намазваме я с олио и слагаме картофите, след това добавяме боба заедно с малка част от неизврялата вода.
Накрая добавяме запържените зеленчуци, подправките и разбъркваме хубаво. Печем в предварително загрята фурна на 200 - 220 °C фолио за около 40 - 50 мин.
След това махаме фолиото и добавяме месото от буркана (аз го правих с глиганско, но става с всякакво).
Разбъркваме хубаво, да се разнесе добре, и връщаме във фурната за още 10 - 15 мин.
По желание може да добавите пресен зелен лук или магданоз, като изключите фурната.
Боб плакия с картофи и глиганско на фурна е готово, щом картофите омекнат.
Бобът е изключително вкусен, ако е приготвен правилно. Затова препоръчваме да опитате нашите рецепти за боб на фурна и боб в гърне - това е любов от пръв поглед.