Начин на приготвяне
Измийте патладжаните и ги нарежете на кубчета с дебелина 2 см. Добре ги посолете и ги оставете под наклон за 2 часа. След това ги изплакнете в гевгир и ги отцедете.
Загрейте достатъчно мазнина и изпържете патладжаните, докато се зачервят и добре омекнат. Извадете патладжаните и в останалата мазнина (при нужда долейте още) запържете ситно нарязаните лук, пиперки, моркови, настъргана целина, нарязан чесън и добре посолете всичко.
Щом зеленчуците омекнат, добавете 2–3 обелени и ситно нарязани червени домата. Оставете отново да се запържи и сложете вътре дафиновия лист, червения пипер. Добре объркайте и долейте водата.
Доварете и прехвърлете всичко в тава. Объркайте с изпържените патладжани и долейте при нужда още малко вода, колкото да се получи умерено гъст сос. Отгоре подредете колелца от останалите 1-2 домата. Сложете ястието да се пече в умерена фурна.
Щом стане готов, залейте патладжаните плакия на фурна с разбитите яйца с киселото мляко. Отново върнете да се запече в силна фурна.