Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладки и бисквити»Меденки»Страхотни коледни меденки

Страхотни коледни меденки

Страхотни коледни меденки
Снимка: Теодора Мещерова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
20
"Слепете меденките две по две с шоколад или сладко по избор и ги оваляйте в смес о орехи и трохи от изрезките. Коледен разкош"

Необходими Продукти

  • брашно - 750 г плюс за доомесване
  • мед - 1/2 ч.ч
  • захар - 1 ч.ч.
  • сода за хляб - 1 с.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • лимон - 1 бр. кората
  • канела - 1 ч.л.
  • джинджифил - 1 ч.л.
  • яйца - 2 бр.
  • шоколад - за слепване или сладко по избор
  • орехи - 100 г
  • олио - 1/2 ч.ч.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се чукват яйцата, добавя се захарта и се разбърква добре с телена бъркалка. Следва олиото, содата, гасена в оцета, лимоновата кора, джинджифила и канелата.

Всичко се разбърква много добре. Брашното се пресява и се добавя постепенно, като вече се бърка с дървена шпатула. Когато стане невъзможно да се бърка с нея, се започва месене с ръце.

Аз използвах ръкавици. Трябва да се получи меко тесто, което не лепне по ръцете. Фурната се загрява на 180 °C. Тава се застила с хартия за печене.

От тестото се късат парчета и се оформят топчета. Големината им зависи от вас.

Подреждат се джинджифиловите сладки в тавата. Ако станат малко по-големи, отколкото искате при печене, не се тревожете. При мен също стана така, но ги изрязах с ринг и станаха с идеална кръгла форма.

Меденките трябва да се пекат до златисто.

След като сте изпекли всички меденки, ги оставете да изстинат. Смелете орехите в блендер или чопър. Изрезките от меденките също се смилат.

Слепете меденките две по две с шоколад или сладко по избор и ги оваляйте в смес о орехи и трохи от изрезките.

Да ви е сладко с моите страхотни коледни меденки!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: